Type bekeuringen

Type boetes

Er zijn meerdere soorten bekeuringen die u van het CJIB en/of uw gemeente kan ontvangen. Wij zetten de meest voorkomende voor u op een rij.

Mulder bekeuring

Het grootste gedeelte van de uitgeschreven bekeuringen zijn ‘Mulder’ boetes. Deze kunt u herkennen aan de “M” rechtsboven op de ontvangen beschikking van het CJIB en zien op lichte overtredingen van een verkeersvoorschrift.

Transactievoorstel

Een transactievoorstel is een schikkingsvoorstel om vervolging te voorkomen, en is herkenbaar aan de letter ‘T’ die rechtsboven op de brief staat. Betaalt u niet dan zal het OM veelal een dagvaarding laten uitbrengen.

Kennisgeving

Een kennisgeving is een aankondiging dat u voor de rechter dient te verschijnen, waarbij in de regel door de Officier van Justitie een hoge geldboete zal worden gevraagd en bijvoorbeeld een ontzegging van de rijbevoegdheid. Wij kunnen voor u beoordelen of uw zaak kans van slagen heeft, alsook voor u verweer voeren.

Strafbeschikking

Een strafbeschikking is een zelfstandigde afdoeningsmogelijkheid van het Openbaar Ministerie, dit betekent dat het OM zelf een straf kan opleggen en er in beginsel geen rechter aan te pas komt. Het OM is dus niet langer afhankelijk van de medewerking van de verdachte. Bij de strafbeschikking vervolgt en bestraft het OM dus zelfstandig.

Naheffingsaanslag parkeerbelasting

Een parkeerboete ontvangt u indien u niet of te weinig betaalt als u parkeert in een gebied waar betaald parkeren geldt. De parkeercontroleur schrijft dan een bon uit, officieel spreken we dan van een “naheffingsaanslag parkeerbelasting”. Indien de bon niet direct wordt betaald, dan volgt automatisch toezending van een duplicaat-naheffingsaanslag parkeerbelasting. Tegen een dergelijke parkeerboete staat bezwaar open bij uw Gemeente. Uitstel van betaling is niet vanzelfsprekend.